- Hem
- Aktuellt
- Hitta nyheter
- Möt vår doktorand Kim von der Heide!
Möt vår doktorand Kim von der Heide!
Hej Kim von der Heide! Du är en av doktoranderna inom forskarskolan Just Transitions. Du är doktorand vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet och ditt projekt sker i samarbete med Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.
Vad handlar ditt doktorandprojekt om?
Mitt projekt utgår från att klimatkrisen drabbar olika människor på olika sätt. De som drabbas mest är oftast de som också står långt ifrån de beslutsfattande processerna och har begränsad insyn och möjlighet att påverka politiska beslut som rör klimatfrågorna. En stor samhällsutmaning ligger därför i att skapa en rättvis klimatomställning där alla medborgare, inklusive marginaliserade grupper, kan delta och dra nytta av omställningen. Genom att fokusera på de röster som sällan hörs och genom samarbetet med Göteborgs Stad hoppas jag kunna bidra till att göra klimatpolitiken både mer inkluderande och rättvis.
Vad kommer din forskning att fokusera på?
Mitt projekt har två huvudspår:
- Jag vill förstå hur människor i marginaliserade förorter i Göteborg upplever klimatkrisen och frågor som rör rättvisa i samhällsomställningen. Traditionellt sett står delar i dessa områden långt ifrån de beslutsfattande politiska processerna och dessa röster hörs sällan. Jag kommer därför samla in och analysera berättelser och åsikter från medborgare i dessa områden.
- Samtidigt ska jag undersöka hur Göteborgs Stad arbetar med klimaträttvisa och rättvis klimatomställning idag. Detta gör jag dels genom att titta på olika dokument, och dels genom intervjuer och workshops med anställda inom staden.
Jag kommer sedan sammanföra det jag får fram i dessa två spår för att i dialog med Göteborgs Stad se hur frågor som rör rättvisa kan integreras på ett bättre sätt i klimatarbetet.
Forskarskolan Just Transitions fokus är styrning och ledning för rättvis klimatomställning. Hur kopplar du ditt projekt till styrning och ledning?
Mitt projekt är nära kopplat till Göteborgs Stads arbete, särskilt inom Miljöförvaltningen, men det finns kopplingar till flera förvaltningar. Projektet kopplar an till styrning och ledning eftersom det utforskar hur andra perspektiv, särskilt från grupper som traditionellt exkluderas, kan integreras i stadens styrning och planering. Det handlar alltså inte bara om att förstå rättvisefrågor utan att hitta konkreta sätt att inkludera dessa i praktiken. Vilka specifika frågor jag kommer fördjupa mig i beror dock till stor del på vilka sakfrågor som dyker upp i mina samtal och workshops med medborgarna.
Vad är din förhoppning om att projektet ska få för betydelse inom Göteborgs Stad?
Jag hoppas att min forskning ska bidra till nya kunskaper och ökad förståelse för perspektiv och åsikter hos personer som idag står långt ifrån stadens beslutsfattande processer. På lång sikt är målet att Göteborg ska bli en mer rättvis och hållbar stad. Min förhoppning är att mitt projekt kan inspirera till nya arbetssätt för att integrera rättviseperspektiv i Göteborgs Stads klimatarbete. Jag hoppas att vi tillsammans kan utforska vad rättvisa skulle kunna innebära i arbetet med klimatomställning och jämlikhet i framtiden. Genom att väcka frågor och stimulera nya tankar kan detta öppna upp för både ökad förståelse och nya ambitioner. Det kan också bidra till att luckra upp organisatoriska stuprör och skapa utrymme för reflektion kring hur staden kan arbeta på nya sätt som främjar inkludering och rättvisa.
Samtliga doktorander i forskarskolan har både en akademisk handledare och en handledare från praktiken.
Rikard och Kristofer, ni är Kims handledare, vilken potential ser ni?
”Kims projekt fyller ett tomrum. Det finns mycket forskning om klimatomställningen men väldigt lite om hur just människor i storstädernas förorter ser på den. Även de är förstås oroliga över klimatförändringar och har åsikter om hur omställningen kan utformas. Men vi forskare vet ganska lite om det, och därför blir studien intressant. Den nära samverkan med Göteborgs Stad gör projektet särskilt angeläget eftersom det finns goda möjligheter att lära av varandra och bidra till positiv förändring,” säger Rikard Warlenius, Universitetslektor, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet och Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, Södertörns Högskola
”Göteborgs Stad har ambitiösa klimatmål och vill agera som föregångare i klimatomställningen. I stadens budget pekar våra beslutsfattare samtidigt på hur centralt det är att det finns en acceptans för omställningen och att den är rättvis. Kims projekt har potential att tillföra nya perspektiv på vad som är viktigt i en rättvis omställning och hur staden kan ta vara på dessa i vår utveckling av staden” säger Kristofer Palmestål, Miljöutredare, Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad
Just Transitions är en forskarskola om styrning och ledning för rättvis urban och regional klimatomställning. Med stöd av sju doktorander som verkar i gränslandet mellan akademi och praktik undersöker vi hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på lokal nivå.
Forskarskolan finansieras av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.