Möt vår doktorand Gavin Nilsson Lewis | Urban Futures
Bild
Cykelparkering i staden
Foto: Unsplash
Länkstig

Möt vår doktorand Gavin Nilsson Lewis

Publicerad

Hej Gavin Nilsson Lewis! Du är en av doktoranderna inom forskarskolan Just Transitions. Du är doktorand vid Tema Teknik och social förändring, Linköpings universitet och ditt projekt sker i samarbete med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Linköpings kommun.

Vad handlar ditt doktorandprojekt om?

Bild
Porträttbild Gavin Nilsson Lewis.
Gavin Nilsson Lewis.

Projektet handlar om att hjälpa Linköpings kommun att integrera rättvisa i sitt klimatomställningsarbete. Till att börja med handlar det om att erkänna att klimatkrisen är grundad i orättvisa och är en del av många sammankopplade kriser - en såkallad polykris. Ekonomisk ojämlikhet ökar, biologisk mångfald minskar, och vi har en kris i demokratin och inom sjukvården.

Utgångspunkten i mitt arbete är att alla dessa olika kriser har sin grund i en systematisk brist på omsorg, det vi på engelska kallar för “care”. Det vill säga en brist på ansvar och omsorg om andra, framtida generationer, liv bortom människan och ekosystemen som vi lever med.

Vi måste hantera kriserna som sammankopplade, men det är lättare sagt än gjort. Jag tror att omsorgsteorier har potential att läka vårt samhälle. Omsorg som begrepp utmanar oss att värdera ömsesidiga beroenden och sårbarhet, och därmed fokusera våra handlingar på faktiska behov och kollektivt välbefinnande. Detta i motsats till överkonsumtion, effektivitet och individualism.

Vad kommer din forskning att fokusera på?

Min forskning kommer att fokusera på hur omsorg och en ‘omsorgsetik’ (på engelska ”care ethics”) kan bidra till en rättvis klimatomställning i en urban kontext. Från ett praktiskt perspektiv kommer mitt arbete att undersöka hur Linköpings kommun kan integrera rättvisa och omsorg i sitt klimatanpassningsarbete. Detta både i sin strategi, och i statsbyggnadsprocesser.

Det är välkänt att klimatförändringar påverkar människor på olika sätt. Det är ofta de som redan är mest utsatta som drabbas värst. Anpassningsåtgärder har potential att både förstärka existerande ojämlikheter och sårbarheter och skapa nya.

Jag kommer därför att undersöka hur ett omsorgsfullt arbetssätt kan bidra till att göra kommunens klimatanpassningsarbete mer rättvist.

Forskarskolan Just Transitions fokus är styrning och ledning för rättvis klimatomställning. Hur kopplar du ditt projekt till styrning och ledning?

Jag arbetar direkt med tjänstepersoner inom Linköpings kommun för att undersöka vad det innebär att integrera ett omsorgsfullt perspektiv i stadens styrning kopplat till klimatfrågan.  Tillsammans ska vi utveckla metoder som kan integreras i kommunens beslutsprocesser och klimatåtgärder.

Eftersom det är början på min forskning är det oklart vad detta kommer att innebära. Det finns dock många lärdomar att dra från arbetet i Barcelona, Bogota och Wien. Till exempel: kartläggning av klimatrisker ur ett intersektionellt perspektiv; skapande av lokala omsorgscentrar; stöd till omsorgsarbetare (caring for those who care); integrering av jämställdhet och hälsa i klimatarbetet; och integrera ett jämställdhetsperspektiv i budgetprocesser.

Vad är din förhoppning om att projektet ska få för betydelse inom Linköpings kommun?

Jag hoppas att vi genom vårt samarbete kan bidra till att öka den interna kapaciteten kring rättvis klimatomställning. Mina mål är:

Lyfta koncepten: Att fler tjänstepersoner har en bättre förståelse för klimatorättvisor, behovet av en mer holistisk syn på klimatåtgärder, och är mer bekväma med att arbeta med koncept som rättvisa och omsorg.

Utveckla processer: Skapa processer som integrerar rättvisa och ett omsorgsfullt förhållningssätt som staden kan använda även efter min doktorandtid.

Inspirera andra: På lång sikt hoppas jag att vårt arbete kan inspirera Linköping och andra städer att erkänna omsorg som grundläggande för samhället och att det leder till en förändring av kommuners prioriteringar.

Samtliga doktorander i forskarskolan har både en akademisk handledare och en handledare från praktiken.

Ida och Sandra, ni är Gavins handledare, vilken potential ser ni?

"I den situation vi befinner oss i med pågående klimatförändringar, där vi behöver ställa om våra samhällen för att möta de här utmaningarna, så är det viktigt att forskningen som görs kommer till nytta i våra kommuner och regioner. Just rättviseperspektivet är extra viktigt för att omställningen inte ska leda till ökade klyftor i samhället. Utan snarare att social rättvisa får gå hand i hand med omställningen. Eftersom Gavins projekt sker i nära samarbete med Linköpings kommun, så finns goda förutsättningar för att hans forskning kan bidra till kommunens arbete med just de här frågorna", säger Ida Grundel, forskare på Linköpings universitet och av Gavins handledare.

Kunskapen från forskarskolan och vårt samarbete med Gavin är ovärderlig för att utveckla perspektiv kring Linköpings klimatomställnings- och anpassningsarbete.

"Kunskapen från forskarskolan och vårt samarbete med Gavin är ovärderlig för att utveckla perspektiv kring Linköpings klimatomställnings- och anpassningsarbete. En ökad medvetenhet ger oss möjlighet att bättre rikta insatser och resurser på ett ansvarsfullt och rättvist sätt. Det handlar om att möta invånarnas skiftande behov och förutsättningar och skapa en tryggare och mer inkluderande framtid. Gavin arbetar tätt med Linköpings omställningsteam och vi har redan integrerat insikter i utvecklingen av vårt nya klimatanpassningsprogram och handlingsplan", säger Sandra Viktor, som arbetar på Linköpings kommun och är en av handledarna.


Just Transitions är en forskarskola om styrning och ledning för rättvis urban och regional klimatomställning. Med stöd av sju doktorander som verkar i gränslandet mellan akademi och praktik undersöker vi hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på lokal nivå. 

Forskarskolan finansieras av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.