Möt vår doktorand Marjan Tavakoli! | Urban Futures
Länkstig

Möt vår doktorand Marjan Tavakoli!

Publicerad

Hej Marjan Tavakoli! Du är en av doktoranderna inom forskarskolan Just Transitions. Du är doktorand vid Avdelningen för socialt arbete (SOCARB) vid Linköpings universitet och ditt projekt sker i samarbete med Samhällsbyggnadskontoret i Norrköpings kommun.

Vad handlar ditt doktorandprojekt om?

Bild
Porträttbild av Marjan Tavakoli
Marjan Tavakoli
Foto: Linköpings universitet

De unga i Sverige är landets framtid och deras möjlighet att kunna engagera sig i klimatfrågan är av central betydelse för att lyckas med en av vår tids stora ödesfrågor, klimatkrisen. Samtidigt lever en betydande del av de unga idag i livsmiljöer som är starkt differentierade. Vi behöver få mer kunskap om vilka förutsättningar och hinder som finns för ungdomar att ta ansvar i klimatfrågan idag. Därför handlar mitt doktorandprojekt om den segregerade och delade staden Norrköping, med en särskild inriktning på hur segregation påverkar ungdomars livsvillkor och deras engagemang för klimaträttvisa och klimatomställning. Engagerar frågan ungdomarna lika mycket? Om ja, på vilket sätt? Om inte, varför? Jag vill titta på vad det säger om Norrköping och vad ungdomar har för förutsättningar att kunna omsätta en rättvis klimatomställning i sin närmiljö.

Vad kommer din forskning att fokusera på?

Min forskning kommer att fokusera på hur gymnasieungdomar i Norrköping tänker och agerar i klimatfrågan, utifrån sina livsvillkor. Jag kommer att göra en studie utifrån ett intersektionellt perspektiv där jag tittar på kön, ålder, hemvist och etnicitet.

Jag kommer också att intervjua tjänstepersoner på Norrköpings kommun för att ta reda på vilka insatser de har för att nå och medvetandegöra ungdomar om klimatfrågorna idag. Finns information att få idag och hur tillgänglig är den för respektive ungdomsgrupp? Jag kommer även intervjua aktörer inom civilsamhället som engagerar unga i klimatrelaterade frågor och aktiviteter.

Forskarskolan Just Transitions fokus är styrning och ledning för rättvis klimatomställning. Hur kopplar du ditt projekt till styrning och ledning?

Alla medborgare behöver få rätt information och förutsättningar att engagera sig i klimatfrågan, det är ytterst en demokratifråga. En av kommunernas uppgifter är att möta alla medborgares intressen så långt det går. Jag hoppas att mitt projekt ska bidra till en djupare förståelse för hur ungdomar i olika områden i Norrköping kan engageras i klimaträttvisa och klimatomställning idag. Genom att analysera faktorer som tillgång till information, samhällsdeltagande och förtroende för myndigheter hoppas jag kunna bidra med insikter om hur styrning och ledning i Norrköpings kommun kan anpassas för att främja en mer inkluderande och rättvis klimatomställning. 

Vad är din förhoppning om att projektet ska få för betydelse inom Norrköpings kommun?

Jag har ett nära samarbete med en referensgrupp bestående av tjänstepersoner för att säkerställa att studien är relevant och praktiskt användbar för kommunen. Min förhoppning är att kommunen ska kunna använda materialet för att motverka segregation i olika insatser där ungdomar är inkluderade.

Genom att förankra resultaten hos kommunen hoppas jag att min forskning bidrar till att förbättra stadsplanering och policyutveckling för att skapa en mer rättvis, inkluderande, jämlik och hållbar stad för alla kommunens medborgare. Att kartlägga vilka förutsättningar ungdomarna har att engagera sig blir ett underlag för kommunen när de planerar nya insatser och aktiviteter för att inkludera ungdomar i samhällsutvecklingen avseende klimatet. Det kan bidra till att bryta invanda mönster i hur de kommunicerar med och kan involvera ungdomarna till exempel. 

Jag hoppas även att fler kommuner och andra aktörer, såsom de medverkande civilsamhällesorganisationerna, kommer att dra nytta av resultaten när de planerar sina framtida aktiviteter riktade till ungdomar.

Linda och Magnus, ni är Marjans handledare, vilken potential ser ni?

"Att få företräda Norrköpings kommun som praktikerhandledare till Marjan är en fantastisk möjlighet till intern kunskaps- och verksamhetsutveckling. Norrköping behöver – som många andra städer – bli bättre på att förstå planeringsmekanismerna för en mer rättvis stad. Hur strävan efter en rättvis omställning och därmed en jämlik stad kan genomsyra alla delar av kommunens spretiga verksamhet. Hela forskarskolan utgör redan nu en riktigt bra och bred buffé av kunskap." säger Linda Apelgren, samhällsbyggnadsstrateg, Norrköpings kommun.

"Klimaträttvisa är en fråga som på senare tid väckt allt större intresse inom ämnet socialt arbete. Samtidigt finns det fortfarande ett stort behov av såväl teoretiskt förankrad som empiriskt grundad forskning som belyser klimatomställning som en av det sociala arbetets främsta utmaningar. Marjans projekt är i det ljuset både aktuellt och angeläget, inte minst med dess fokus på dels ungdomar, dels samspelet mellan forskning och praktik." säger Magnus Dahlstedt, professor, Institutionen för kultur och samhälle, Linköpings universitet. 

Just Transitions är en forskarskola om styrning och ledning för rättvis urban och regional klimatomställning. Med stöd av sju doktorander som verkar i gränslandet mellan akademi och praktik undersöker vi hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på lokal nivå. 

Forskarskolan finansieras av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.