- Hem
- Aktuellt
- Hitta nyheter
- Möt vår doktorand Ida Röstlund!
Möt vår doktorand Ida Röstlund!
Hej Ida Röstlund! Du är en av doktoranderna inom forskarskolan Just Transitions.
Du är doktorand vid Globala studier, Göteborgs universitet och ditt projekt sker i samarbete med regional samhällsplanering, Västra Götalandsregionen.
Vad handlar ditt doktorandprojekt om?

Min forskning utforskar hur en rättvis klimatomställning kan tillämpas på den regionala samhällsplaneringsnivån. Regionala skillnader, mellan tätorter och landsbygdsområden, påverkar hur omställningen upplevs och vilka lösningar som fungerar. Historiskt sett har regional utveckling ofta haft en centraliserande effekt, utvecklingen har alltså skett i eller nära städer. Detta riskerar att förstärkas i samband med den omställning som måste göras på grund av klimatkrisen och därmed skapa ojämlikheter mellan olika områden inom regionen.
Mitt projekt fokuserar på transportsektorn, som är central för omställningen eftersom den:
- Är en stor källa till utsläpp och därför avgörande för att nå klimatmålen.
- Påverkas starkt av geografiska skillnader, där tillgång till kollektivtrafik och annan infrastruktur är ojämnt fördelad.
- Samordnas på regional nivå, vilket skapar möjligheter att balansera klimatomställningens mål med lokala behov.
Ett centralt tema är att hantera spänningen mellan högutsläppande grupper, exempelvis pendlare med bilberoende, och de som riskerar att exkluderas från omställningen, såsom boende i områden med begränsad infrastruktur eller kollektivtrafik. Min forskning strävar efter att utveckla lösningar som gynnar hela regionen – både i täta och i glesa områden – så att omställningen upplevs som rättvis. Då rättvisa har lyfts som en avgörande dimension för omställningsarbetet.
Vad kommer din forskning att fokusera på?
Min forskning fokuserar på att utveckla kunskap om hur rättviseperspektiv kan integreras i regional planering för klimatomställning, med särskild inriktning på transportsektorns roll i Västra Götaland. Projektet kombinerar kartläggning och analys av dagens planeringsprocesser med utforskande designmetoder för att identifiera förändringar som kan möjliggöra en mer inkluderande utveckling.
Det nära samarbetet med Västra Götalandsregionen är centralt för att utveckla strategier och insikter som främjar både utsläppsminskningar och en rättvis regional utveckling. Hur mål kopplat till klimatomställningen behöver balanseras, både utifrån olika geografiska och sociala behov, för att uppnå regionala utvecklingsmål.
Olika aspekter av rättvisa behöver problematiseras och hanteras i planeringen, både utifrån hur resurser fördelas, vem som är delaktig i besluten och olika typer av förutsättningar.
För att göra det utgår jag ifrån Nancy Frasers rättvisedimensioner – fördelning, representation och erkännande.
Forskarskolan Just Transitions fokus är styrning och ledning för rättvis klimatomställning. Hur kopplar du ditt projekt till styrning och ledning?
Projektet kommer lyfta frågor om rådighet och inflytande, både i formella och informella planeringsprocesser, samt tjänstepersonernas roll i att navigera komplexa krav och prioriteringar. Ett särskilt fokus ligger på hur styrning kan balansera kraven på snabba utsläppsminskningar med inkludering av olika grupper och geografiska områden i omställningen. Samt regionens roll i denna komplexa process där flera nivåer och aktörer har en roll.
Ett exempel på arbete som görs inom projektet är att jag följer revideringen av den regionala infrastrukturplanen. Där jag studerar hur mål om begränsad klimatpåverkan – bland annat från den regionala utvecklingsstrategin – omsätts i fördelningen av resurser inom den regionala infrastrukturplanen. Detta görs via observationer av olika möten, analys av olika dokument samt intervjuer med tjänstepersoner och politiker. Syftet med studien är att utveckla förståelse för processen idag i relation till rättvis klimatomställning.
Vad är din förhoppning om att projektet ska få för betydelse inom Västra Götalandsregionen?
Samarbetet med regionala aktörer är en central del av projektet. Genom direkt dialog med avdelningen för regional samhällsplanering och en bredare referensgrupp undersöker jag hur rättvisa kan integreras i omställningsarbetet på ett sätt som inte bara minskar utsläpp, utan också stärker social sammanhållning och överbryggar geografiska skillnader inom regionen.
Från mina samtal hittills tar jag med mig att rättvisa upplevs som en svår fråga att hantera i praktiken. Att den förståelsen skiljer sig från de mer abstrakta förståelserna som det akademiska begreppet har. Jag strävar efter att visa hur rättvisa som koncept kan stärka regionens klimatomställning, snarare än att ses som ett hinder eller ytterligare lager av komplexitet. Rättvisa förstås ofta enbart som en fråga om fördelning, medan dimensionerna representation och erkännande är perspektiv som används mindre.
Genom att analysera den nuvarande situationen och skapa samtal kring rättvisedimensionerna i relation till hela regionens omställning, är tanken att utveckla praktiskt användbara insikter som stödjer en inkluderande och hållbar regional utveckling.
Merritt, Nils och Aako, ni är Idas handledare, vilken potential ser ni?
"De stadsutvecklingsfrågor vi står inför idag – såsom klimatförändringar – är ofta politiskt laddade, komplexa och involverar många olika organisationer och kunskapsområden. Transdisciplinär forskning är ett sätt att skapa den fördjupade samverkan som krävs mellan akademi och offentliga organisationer för att möta dessa utmaningar. Idas arbete på Västra Götalandsregionen är ett bra exempel på detta. Genom fördjupad samverkan testar vi nya sätt att samarbeta kring komplexa samhällsfrågor, såsom en rättvis klimatomställning inom regional utveckling. Hittills har processen varit oerhört lärorik och inspirerande. Det har höjt nivån på alla medverkandes kunskap och förståelse", säger Merritt Polk, Professor i Humanekologi, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
"Svensk planering har under lång tid fokuserat på kommunen som den centrala arenan för att koordinera och samordna olika intressen. De senaste åren har vi dock sett att fler och fler människor lever sina vardagsliv i en regional kontext där resor för arbete, utbildning och rekreation sker över längre sträckor. I det perspektivet är den regionala planeringsnivån central och Idas arbete är på så sätt viktigt för att undersöka hur frågor om rättvis omställning och ojämn geografisk utveckling kan hanteras på en relevant politisk beslutsnivå", säger Nils Björling, Universitetslektor i stadsbyggnad och planering, Chalmers
"Det har blivit alltmer tydligt att det behövs andra och nya perspektiv och förhållningssätt i samhällsplaneringen på lokal, regional och nationell nivå. Det handlar både om att förbättra och effektivisera de befintliga systemen (göra saker bättre) och att hitta nya lösningar (göra bättre saker) samt att skapa utrymme för förändring genom att etablera verktyg och processer för att bättre förstå och verka för en möjlig framtid. Rättvis klimatomställning är mångfacetterad, i synnerhet på regional nivå. Idas projekt och hennes delaktighet i det regionala utvecklingsarbetet skapar en kontinuerlig och ömsesidig lärande och har engagerat en mångfald av personer. Redan i den korta tiden har Idas arbete bidragit till introducering av nya perspektiv på flera nivåer inom Västra Götalandsregionen", säger Aako Raoofi, regional samhällsplanerare, Västra Götalandsregionen.
Just Transitions är en forskarskola om styrning och ledning för rättvis urban och regional klimatomställning. Med stöd av sju doktorander som verkar i gränslandet mellan akademi och praktik undersöker vi hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på lokal nivå.
Forskarskolan finansieras av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.