- Hem
- Aktuellt
- Hitta nyheter
- Möt vår doktorand Agathe Malbet!
Möt vår doktorand Agathe Malbet!
Hej Agathe Malbet! Du är en av doktoranderna inom forskarskolan Just Transitions. Du är doktorand i design vid Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet och ditt projekt sker i samarbete med Länsstyrelsen Östergötland.
Vad handlar ditt doktorandprojekt om?

Mitt projekt handlar om så kallad ofullständig kunskap inom rättvis klimatomställning. Det betyder att den kunskapen vi idag har inom ett område inte är komplett och heltäckande. Detta kan bero på att vi ännu inte upptäckt all relevant information eller att det finns begräsningar i vår förståelse för vissa fenomen och företeelser.
En annan viktig aspekt av rättvis klimatomställning är att är de problem vi försöker lösa på många sätt är gränsöverskridande, och att våra handlingar och beslut kan få till oväntade konsekvenser. Mitt doktorandprojekt handlar därför om vilka perspektiv och aktörer som inkluderas i olika beslutsprocesser, samt hur väl deras röster speglas i de beslut som fattas, och de lösningar som tas fram.
Vad kommer din forskning att fokusera på?
Jag kommer fokusera på hur Länsstyrelsen Östergötland kan arbeta med både rättvisa och klimat samtidigt, trots att dessa frågor rent organisatoriskt delas upp i två olika områden. Jag kommer också titta på hur Länsstyrelsen kan hantera klimatkrisens komplexitet och osäkerhet i sitt samarbete med både Region Östergötland och länets kommuner.
Detta gör jag genom att utforska hur experter på Länsstyrelsen i Östergötland förstår och arbetar med koncepten rättvisa och klimat idag. Idag är arbetet uppdelat i olika enheter inom Länsstyrelsen och därför riskeras arbetet att delas upp i stuprör. Målet med mitt projekt är därför att vi tillsammans ska utveckla nya verktyg och metoder som kan underlätta samarbetet dels, mellan olika enheter på Länsstyrelsen, och dels med andra aktörer i Östergötland.
Forskarskolan Just Transitions fokus är styrning och ledning för rättvis klimatomställning. Hur kopplar du ditt projekt till styrning och ledning?
Mitt projekt ligger i kärnan av styrning och ledning för rättvis klimatomställning eftersom jag undersöker hur en reglerande myndighet som Länsstyrelsen kan agera på ett mer samordnande och facilterande sätt för en rättvis klimatomställning. Jag kommer utforska aspekter som samarbete som sträcker sig över och bortom de organisatoriska gränserna, och hur principer för en rättvis omställning kan integreras i olika styrningsprocesser. Det gör jag i skärningspunkten mellan Länsstyrelsens nationella uppdrag och deras arbete med lokala myndigheter.
Vad är din förhoppning om att projektet ska få för betydelse inom Länsstyrelsen i Östergötland?
Jag hoppas att projektet ska stärka Länsstyrelsens roll som en drivkraft för en rättvis klimatomställning. Genom att utveckla och föreslå rättviseorienterade strategier, och på så sätt förbättra samarbetet mellan lokala aktörer, hoppas jag att projektet ska bidra till långsiktigt hållbara lösningar som är rättvisa för alla inblandade. Jag hoppas att genom detta också ska kunna bidra med nya insikter och kunskap som överbryggar vetenskap och praktik för en rättvis klimatomställning i stort.
Jan och Stefan, ni är Agathes handledare, vilken potential ser ni?
”Frågorna är intressanta kopplade till Länsstyrelsens uppdrag – att arbeta tvärsektoriellt och att samordna olika myndighetsinsatser så att statliga mål ska få genomslag i länet. Men frågorna är komplexa och överlappar många av länsstyrelsens olika uppdrag. Då måste vi lära oss mer om hur uppgifterna ska organiseras för att bli bra omhändertagna, med risk för att det annars faller mellan stolarna eller att olika insatser motverkar varandra.” säger Jan Persson, länsarkitekt, Länsstyrelsen Östergötland.
”I arbetet med rättvis klimatomställning möts många olika perspektiv och kunskapstyper, samtidigt som arbetet behöver göras i olika former av samarbeten. Ingen enskild aktör eller enskilt kunskapsperspektiv täcker helhetsbilden, vilket gör det intressant att studera hur ofullständighet hanteras. Detta eftersom den ändrar både skepnad och innehåll dynamiskt.” säger Stefan Holmlid, Professor, Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet
Just Transitions är en forskarskola om styrning och ledning för rättvis urban och regional klimatomställning. Med stöd av sju doktorander som verkar i gränslandet mellan akademi och praktik undersöker vi hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas på lokal nivå.
Forskarskolan finansieras av Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.