Healing Heritage på Form/Design Center | Urban Futures
Bild
Utställningen på Form/design center
Foto: Healing Heritage
Länkstig

Healing Heritage på Form/Design Center

Publicerad

Projektet Healing Heritage - Att kurera förorenade landskap och landsbygdens offentliga rum ställer ut på Form/Design Center i Malmö, som del av utställningen The Great Repair Moves North. Tillsammans har konstnärer, arkitekter och forskare sökt nya och hållbara sätt att hantera förorenade bruksmiljöer.

På Fengersfors bruk i Dalsland prövas just nu metoder för att med hjälp av växter rena mark från tungmetaller. Bland annat har två visningsträdgårdar med markrenande växter anlagts på bruket. Syftet är att undersöka hur en varsam reningsmetod av förorenad mark också kan bidra till lokal platsutveckling.

Bild
Försöksträdgråden, Fengersfors bruk
Försöksträdgården utanför caféet sommaren 2024.
Foto: Healing Heritage

På ett deponiområde sydöst om bruksområdet, det så kallade mesafältet, har en stig med stora keramiska verk placerats ut. Det tidigare otillgängliga området är nu möjlig att besöka. En utgångspunkt för projektet är att bidra till att utveckla nya former för att bevara och tillgängliggöra kulturhistorisk miljö, och att skapa nya offentliga rum på landsbygden.

The Great Repair Moves North

Nu uppmärksammas projektet, som avslutas under hösten, i utställningen The Great Repair Moves North på Form & designcenter i Malmö. Utställningen syftar till att skapa en bättre förståelse för hur man utövar arkitektur på ett etiskt sätt i dagens värld. Den invigdes under Arkitekturdagen den 10 september och pågår till den 3 november.

Projektet kommer även presentera sina resultat på Resultatkonferens – 10 interdisciplinära konstnärliga forskningsprojekt inom gestaltad livsmiljö den 15 november. Konferensen arrangeras av Formas, Statens konstråd, Boverket, Riksantikvarieämbetet och ArkDes. 

Projektet som pågått sedan 2020 sker i samarbete mellan Not Quite, Warm in the Winter, Urban Futures och RISE.