Om föreläsningen
Stadsutvecklingsprojekt i stationsnära områden är komplexa och tidskrävande. En faktor som bidrar till denna komplexitet är att det ofta är många olika organisationer inblandade. I projektet Urbana stationssamhällen – realisering av potentialer i stationsnära områden testas en ny GIS-baserad analys- och utvärderingsmetod för att underlätta planeringsarbetet.
För att skapa förståelse för hur metoden kan tillämpas i praktiken har den testats i ett antal workshops med tjänstepersoner från organisationer på lokal, regional och nationell nivå som har relevant kunskap eller är inblandade i pågående stationsnära planeringsprojekt i kommunerna Ale, Lerum och Stenungsund. I projektet kombineras analytisk GIS-baserad kunskap med lokal kunskap om den fysiska platsens unika egenskaper genom samskapande metoder.
I detta webbinarium presenterar vi lärdomar från workshopparna samt tidiga resultat från intervjuer med deltagarna. Hur kan analyser från den GIS-baserade metoden i kombination med samsakapande metoder bidra till framtagandet av beslutsunderlag, och vad kan det innebära för samarbetet mellan olika aktörer?
Föreläsare
- Job van Eldijk PhD, planarkitekt Ramboll, Gästforskare Chalmers
- Anna Gustafsson, regionplanerare, Göteborgsregionen (GR)
Läs mer
I denna rapport beskrivs metoden som testas i projektet:
Förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet - Utveckling av en analys- och utvärderingsmetod
Efter presentationen finns utrymme för diskussion och frågor. Webbinariet kommer spelas in och kan ses i efterhand.
Förtätning på rätt spår
En webbinarieserie om förtätning i stationsnära områden
Stationer ger ökar tillgänglighet och skapar potential för utveckling av samhällen. Webbinarieserien Förtätning på rätt spår fokuserar på förutsättningar för långsiktigt hållbar utveckling av stationssamhällen genom att nyttja stationsnära områdens potentialer.
Stationsnära områden ger möjligheter till utveckling och tillgänglighet på regional och nationell nivå, med de har ofta både stor potential och komplexa utmaningar. Förtätning kan ge både positiva och negativa konsekvenser. Stationsområden är komplexa eftersom aktörer på kommunal, regional och nationell nivå med olika uppdrag och mål är involverade i planeringen och genomförandet.
Förtätning på rätt spår arrangeras av projektet Urbana stationssamhällen - realisering av potentialer i stationsnära områden som fokuserar på att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbar utveckling av stationssamhällen genom att öka kunskapen om hur vi minskar gapet mellan mål om stationsnära utveckling och det faktiska genomförandet.
Tidigare webbinarier och dokumentation
Dokumentation samt inspelningar från några av tillfällena finns på projektsidan Urbana stationssamhällen - realisering av potentialer i stationsnära områden.
Upplägg webbinarierna
Tid: 1 timme inklusive tid för diskussion och frågor
Språk: Svenska
Plattform: Zoom.
Dokumentation: Erbjuds och distribueras efter varje webbinarietillfälle. Vissa av tillfällena spelas in och kan ses i efterhand.
Anmälan: Inbjudan med aktuell anmälningslänk skickas ut i god tid inför varje webbinarium.
Frågor? Sanna Isemo, projektledare, Urban Futures, sanna.isemo@wexsus.se
Seminarierna hålls som webbinarier och är kostnadsfria.
Målgrupp
Målgruppen är medarbetare från Trafikverket, planerare och beslutsfattare på kommunal och regional nivå samt medarbetare från andra statliga myndigheter och forskare med intresse av frågan.
Arrangörer
Webbinarierna arrangeras av forskningsprojektet Urbana stationssamhällen - realisering av potentialer i stationsnära områden i samarbete med Trafikverket. Projektet är en fortsättning av Urbana stationssamhällen - förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet.
Projektet finansieras av Trafikverket och leds av Urban Futures i nära samarbete med Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik vid Chalmers, Göteborgsregionen (GR), Samhällsplanering vid Högskolan Dalarna och Samhällsplanering och miljö vid KTH.