Den 15:e november arrangerades ett seminarium i Jonsered där tjänstepersoner, politiker och forskare utbytte erfarenheter, identifierade hinder och utforskade lösningsförslag för hur Göteborgs Stad kan accelerera sitt arbete för att nå uppsatta miljö- och klimatmål. Fokus för dagen var frågor kring hållbar och cirkulär inköp och upphandling. Tillfället arrangerades av Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet i samverkan med Chalmers, Göteborgs Stad och Urban Futures, vid Wexsus.
Insikter från forskning, politik och tjänstepersoner
Politiker, tjänstepersoner och forskare bidrog till evenemanget. Karin Pleijel, kommunalråd och ordförande i miljö- och klimatnämnden, representant i styrgruppen för miljö och klimat hälsade välkomna och inledde dagen. Sedan gav Cristian Lagström, forskare inom hållbar offentlig upphandling, lektor i företagsekonomi, Stockholms universitet, en presentation om kunskapsläget och vanliga implementeringshinder inom hållbar offentlig upphandling.
Nina Wolf strategiansvarig Cirkulär Ekonomi och Linda Nilsson hållbarhets- och avdelningschef, Inköps- och upphandlingsförvaltningen, båda Göteborgs Stad, delade hur de arbetar med frågorna och vilka utmaningar de möter. Presentationerna följdes av intensiva grupparbeten och reflektion i helgrupp. Dagen hade expertstöd av Thomas Jordan docent och konsult inom konflikthantering, komplexitet och robusta samarbetskulturer.
En prototyp som utvecklas
Tillsammans med Kerstin Hemström, projektledare, Urban Futures, är en av initiativtagarna till dagen Johan Holmén, doktor i Fysisk Resursteori, Chalmers.
"Jag är glad att vi vågade ta initiativ till en genuin dialog mellan forskare, politiker och tjänstepersoner om kritiska frågor för omställningen. Seminariet var en prototyp där vi testade en metod som vi nu utvärderar och vidareutvecklar. Lärdomarna är lika viktiga som resultaten, och för att undvika generella övningar med post-it-lappar krävs noggrant förarbete och mer kvalitativa insatser. Jag upplevde att deltagarna visade en öppenhet gentemot varandra i att bättre förstå förutsättningarna och vad som hindrar snabbare omställning, liksom ett stort engagemang i att hitta konstruktiva vägar framåt. Om vi tror på grundidén kan den här typen av initiativ bli viktiga för att tillsammans ta oss an komplexa frågor utan enkla svar", säger Johan Holmén.
Tillfället genomfördes utifrån lärdomar och diskussioner inom projektet Klimatneutrala Göteborg 2030 2.0.